JOVES QUE LLEGEIXEN (ii): BOOKTUBERS I BLOGAIRES DE LLIBRES

Capçalera del blog de la Joana
Fa pocs mesos, la paraula booktuber no em deia ben bé res. Tanmateix, la Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres va tenir l'encert de convidar Laura Borràs, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, a fer la conferència inaugural dels clubs de lectura. I Borràs va titular la seva ponència "Llegir avui, dels clàssics als booktubers". No hi vaig poder anar. Però em va cridar l'atenció la parauleta. Manoi; tot un món. Ho vaig buscar al Google (què faríem sense?) i em va sortir un article de la revista Núvol (llegiu-lo aquí, si us lleu). Va ser tota una revelació.   

Resulta que hi ha tota una comunitat de gent molt joveneta que llegeix molt, però molt, i explica les seves experiències lectores en blogs. Aquests són els blogaires de llibres. No sé quants n'hi ha, però cada cop que entro en un d'aquests blogs, començo a mirar les llistes dels que segueixen i així anar fent, i no me'ls acabo. Són valents, i desacomplexats; expressen la seva opinió sobre els llibres que llegeixen sense cap problema (cosa que a mi em costa moltíssim, i tinc una edat). M'agrada llegir-los de tant en tant, perquè són frescos i naturals. I els blogs fan goig! No es conformen amb una plantilla blogger estàndard: els decoren al seu gust; no sé pas com, però se'n surten meravellosament. I alguns tenen dominis propis.

Capçalera del vídeoblog de la Marta

Els booktubers, per mi, són un pas més. Solen tenir blog, però a més obren un canal a Youtube i hi van penjant vídeos en què s'expressen sobre les seves lectures. Es filmen, editen els vídeos, els posen música i efectes visuals... I això porta una superfeinada. D'aquests devorallibres amb canal propi, també n'hi ha molts i també són molt joves. I influents: la Marta de Recomanacions de llibres té o tenia un espai en un programa de Catalunya Ràdio i ha estat als Estats Units per explicar les seves experiències com a videorecomanadora. En Bernat de Perduts entre llibres ha aparegut en diversos programes de televisió i ha fet alguna entrevista a escriptors de renom. I això abans dels 15 anys. Quina enveja!
Icona del canal d'en Bernat

A tots plegats els conviden a participar en xerrades i actes com ara la Setmana del Llibre en Català; algunes editorials especialitzades en literatura infantil i juvenil els organitzen presentacions només per a ells amb tota mena d'atencions (regals, dinars, projecció de booktrailers, etc.); no en va saben que són uns grans prescriptors... Però aquests nois i noies ─pel que he pogut veure, especialment noies─ no es limiten a llegir i explicar-ho. Se sumen a reptes de blogaires d'arreu del món, a cadenes de lectura, es nomenen per a participar en reptes lectors... Bookchallenge, booktag, bookhaul, són paraules molt habituals en el seu vocabulari. A més, com que es reuneixen en trobades i en els esdeveniments esmentats, interaccionen també en el món real i s'organitzen per fer activitats conjuntament. 

Un dels que segueixo amb més assiduïtat és el de la Joana (joanasbooks.blogspot.com), una noieta de només 11 anys que m'ha captivat amb la simpatia, l'alegria, la tendresa i l'amor a la lletra impresa que destil·len les entrades al seu blog. I per això, amb ella i La reina faraó estem preparant una cosa... que ens fa molta il·lusió a totes tres i que explicarem aviat.


Comentaris