ELEFANTS&FLORS BLUES

Els propers 28 i 29 d'abril, a les portes de les Fires de Santa Creu, tindrà lloc la tercera edició del Festival de Blues Elefants&Flors. Enguany, aquest festival presenta una diferència remarcable amb les edicions anteriors, i és que en comptes d'una sola nit, són dues les vetllades de bon blues de les quals podrem gaudir.

Per a aquesta 3a edició, es comptarà amb la Galeria d'Art Dolors Ventós de Figueres, que prepararà una exposició amb obra dels pintors Olaf van der Beek i Petra Vlasman, que ens presentaran gravats relacionats amb el blues. A la mateixa sala hi haurà una exposició de portades de discos de blues i hi tindrà lloc una conferència en homenatge al pare del Delta blues, Robert Johnson, amb motiu del centenari del seu naixement, a càrrec del periodista Manuel López Poy. López Poy és presentador del programa Bad Music Blues a Ràdio l'Hospitalet i autor del llibre Camino a la libertad, historia social del Blues. De Robert Johnson és molt coneguda la llegenda que diu que el dimoni el va ensenyar a tocar la guitarra, però li va exigir a canvi una mort primerenca. Johnson va morir als 27 anys i va deixar només un grapat de cançons, esdevingudes clàssics del blues, que havia enregistrat en un hotel de Texas. La llegenda la va fomentar el mateix Johnson amb la seva vida estrambòtica i la cançó Me and the devil blues, i la seva mort per enverinament, juntament amb els dubtes sobre el lloc on és enterrat, no fan sinó refermar-la. Les seves cançons ens les oferirà en concert Chino&The Big Bet, una banda formada ─amb motiu del centenari de Robert Johnson─ pels músics Hernán "Chino" Senra, Rod Deville, Víctor Puertas, Martí Elias i Albert Bello.

Tot això per al dia 28. Pel que fa al 29 d'abril, s'ha previst un doble concert a càrrec de Lone Rhino Club i The Big Jamboree a la carpa instal·lada a la plaça Catalunya de la nostra ciutat. Lone Rhino Club és una banda formada pels músics Julio Lobos, Robert Gómez, Josep Martí Pastó i Reginald Vilardell i que recrea els clàssics del Rhythm&Blues, com ara Muddy Waters, B.B. King i TomWaits. Sobre The Big Jamboree, es tracta d'una formació de vuit músics amb una àmpliatrajectòria que es dedica a interpretar temes de Rhythm&Blues, Jump Blues i Rock'n Roll dels anys 50.

Després del bon gust de boca que ens ha deixat el Festival de Jazz, ja esperem amb impaciència el de Blues, que s'està consolidant any rere any gràcies als bons oficis de Toni Escoda, ànima i "culpable" (totes les culpes fossin tan greus) de tot plegat. A les Boges ens encantarà la conferència i el posterior concert sobre Robert Johnson, especialment a una de nosaltres, que es desfà cada cop que escolta Love in vain. És una proposta que cal tenir molt en compte i que hauríem de saber convertir en una altra Acústica, si volem que Figueres vagi adquirint condició de referent en el món de les rutes musicals. Una bona oportunitat, també, per a explotar la ciutat de cara a un turisme especialitzat i de qualitat.

Comentaris