ELEFANTS, FLORS I XAFAMERDES

El dia 1 de maig va tenir lloc la segona edició del festival de blues Elefants i Flors, organitzat per Toni Escoda. El festival es va iniciar amb la presentació del llibre de Manolo López Poy Camino a la libertad. Historia social del blues i va comptar amb l'actuació de les bandes The Suitcase Brothers i Big Yuyu & The Hot Nite Band

El festival va ser un èxit, tant per la quantitat de públic assistent com per la qualitat de les bandes, la qual cosa ens fa desitjar vivament -boges pel blues com també som- que l'Escoda, l'any vinent, hi torni i, si és possible, amb més dies. Per quin motiu ens en fem ressò? Sobretot perquè és un esdeveniment cultural de primer ordre, però també perquè la nostra estimada premsa, al seu moment, no ho va fer. És a dir, qui hi podia estar interessat i per una cosa o altra no hi va assistir, no compta amb resums, valoracions, crítiques. O ha de buscar per la premsa generalista, que sí que va informar-ne. Ara, l'actuació de Los del Río, que en aquella data encara no s'havia produït, és glossada amb bombo i plateret.

En bona mesura, deu ser per fets com aquest que els figuerencs i figuerenques patim de figueresa, com va anomenar l'admirat Vicenç Pagès al pregó d'inici de Fires, aquest mal que pot confondre's amb l'autoodi i que sembla endèmic de Figueres. Ara, d'aquí a convertir-nos a tots els que el sofrim en podrits i xafamerdes, entre altres bonics qualificatius que ens dedica Francesc Cruanyes a l'Empordà (que potser ell ho troba tot bé?), és desmesurat i, més que res, insultant. Les Boges, que hem convertit la figueresa -ben entesa- en la raó de ser d'aquest bloc, fem el que podem per millorar allò que ens sembla que no està bé. Una manera és exercint-ne la crítica i la denúncia: les coses, si no s'expliquen, no s'arriben a saber (com en el cas de l'Elefants i Flors). Una altra és compensar-ho amb l'esforç personal, no pas amb l'insult, que al cap i a la fi, tothom és lliure de votar o no, de ser esclau de la moda o d'anar del que sigui. I parlant del pregó, corre la brama que l'escriptor no ha cobrat res de l'Ajuntament de la vila que el va veure néixer en concepte de: redacció del pregó (idea, documentació, hores de confecció), desplaçament (no viu a la ciutat) i declamació in situ. Per si algú no se'n recorda, els dos actors de Polònia, ara fa dos anys, van cobrar la gens menyspreable quantitat de 12000€ per una pallassada infumable. I ens consta que el Consistori no va ni tenir el gest de convidar Pagès a sopar. Si no es per contraure figueresa amb butllofes i tot, ja ens ho explicareu.

Comentaris

indiket40@hotmail.com ha dit…
Hola
Acabo de descobrir el vostre blog. El considero molt atractiu i crec que té moltes possibilitats. Podria esdevenir un espai de llibertat creativa. Fa temps que amb alguna altra amic/amiga lletraferit/da havíem pensat en la necessitat de crear un espai així on es pogués desenvolupar la literatura eròtica. No sé si hauria alguna opció. Llenço la idea a l'aire...
Anònim ha dit…
Hola, l'Empordà torna a fer un exercici de credibilitat periodística. Pàgina 24, en plena actualitat empordanesa, hi ha el careto d'un senyor i una notícia. Es tracta d'una nova empresa a Figueres? D'un nou treball d'algun escriptor o músic? Un nou metge a l'hospital? No, és un jefazo de Madrid d'en Santi Coll i ràpidament s'han llençat a fer-li la pilota. Fan pena.
berta soler ha dit…
en santi coll es cobreix de glòria dia a dia: a l'empordà de la setmana passada, propaganda gratuïta del grupo sastre i la vila jardí, amb l'alcalde en primer pla (l'alcalde i altre personal del consistori viu allà mateix, cosa que queda fatal). Si això hi sumem la censura discrecional de l'edició digital (depèn de quins insults no els fan nosa), potser sí que aquest bloc de les boges acabarà essent una referència com a espai de llibertat. gràcies per fer-lo possible.
Boges ha dit…
Indiket: recollim la teva proposta.
Anònim: la vida és un misteri, la dels diaris locals encara més.
Berta i tots plegats: gràcies pels vostres missatges. La propera entrada suposem que us interessarà.