DIMECRES 29 DE GENER: MECENES DEL SEGLE XXI

Em recordo escrivint des de força petita, i també volent ser escriptora des de sempre. La vida, però, ens porta per viaranys insospitats i, tot i haver anat escrivint relats, parts de novel·les que mai no han acabat, articles i altres mandangues, dedicar-m'hi, allò que se'n diu dedicar-m'hi, no m'hi he dedicat mai. Amb tot, aquesta mena de corc o de rau-rau que tot creador duu a dins, tampoc no m'ha abandonat mai.I ara, mira, estic a punt de publicar la primera novel·la.
No serà una publicació "normal": no ha rebut el premi a cap certamen literari, no he aconseguit encisar cap editorial, no he arribat a persones influents en aquest món tan complicat de les lletres. Quan el llibre estigui imprès i hagi sortit a barallar-se pel seu nínxol de mercat, ho haurà fet perquè, cansada de ser i no ser, hauré buscat i aconseguit publicar per una via alternativa.
I la via alternativa es diu VERKAMI. O, dit d'altra manera, el finançament bàsic per a publicar el llibre haurà sortit del micromecenatge, un fet social que fora de les nostres fronteres ja fa temps que es practica i que aquí hem descobert fa relativament poc. El mecanisme és senzill: tothom que tingui una targeta de crèdit pot fer una donació per un import determinat i estipulat a un projecte, amb el compromís de l'impulsor d'una contraprestació. El portal Verkami, en aquest cas, és el vehicle que permet la relació entre el creador i els seus mecenes. Només que el mecenes dels temps moderns no cal que sigui un potentat, pot ser qualsevol: un estudiant, una mestressa de casa, un pare de família, una advocada, un dependent de ferreteria, un jubilat, una institució. I, de la donació, n'obté alguna cosa a canvi. Si s'arriba a l'objectiu fixat, la persona que empeny el projecte obté els diners demanats menys una comissió per despeses bancàries i honoraris de la plataforma, i el projecte tira endavant. Si no s'hi arriba, ni el promotor del projecte, ni la plataforma ni el banc no cobren res i els mecenes no fan cap inversió. Si no existís aquest sistema i aquest portal, molts creadors continuarien fent la seva feina com sempre: fora d'hores, en silenci i sense cap mena de repercussió. Si mireu els portals de micromecenatge, per contra, veureu projectes que es mereixen veure la llum.
En el meu cas,  la campanya va acabar dissabte passat. Amb èxit. La reina faraó, aquella novel·la que tanta suor m'ha costat, si tot va bé i la impremta no s'hi adorm, per Sant Jordi sortirà a competir amb els llibres editats per la via normal. Gràcies a vosaltres, mecenes dels nous temps, i gràcies al portal Verkami.
http://www.verkami.com/projects/5701-la-reina-farao

Comentaris