ANGELITA (#VIQUIMARATÓ)


Després de molts mesos sense escriure en aquest blog, la Boja lletraferida reprèn l'escriptura, aquest cop en singular, i amb un motiu ben justificat.
Ahir 24 de març de 2012, al Museu de l'Empordà de la ciutat de Figueres, va tenir lloc una iniciativa cultural pionera, en la qual aquesta Boja per la Cultura va tenir l'honor de participar. A la biblioteca del museu, ens vàrem reunir 8 viquipedistes per ampliar l'article de la Viquipèdia que fa referència a la pintora Ángeles Santos Torroella. Aquesta activitat s'emmarca en els actes al voltant del Dia de la Dona, que s'estenen al llarg del mes de març, i coincideix amb el centenari de la pintora i els actes que s'han dut a terme amb aquest motiu, un dels quals serà l'exposició que el mateix Museu de l'Empordà prepara per als propers mesos.
Un dels objectius de l'acció, a banda d'aportar més informació sobre la pintora, era aconseguir més presència de la dona a la Viquipèdia, tant de dones col·laboradores com d'articles sobre dones. A la trobada de Figueres, si més no, l'objectiu es va aconseguir: l'article sobre Angelita (el nom familiar de la pintora) va augmentar en unes 15 vegades la seva extensió inicial, i la proporció de viquipedistes dones era de 5 a 3.
Al capdavant de la iniciativa hi havia Álex "Kippelboy" Hinojo, gestor cultural, ambaixador de la Viquipèdia i entusiasta del coneixement compartit. Una servidora va flipar, però, amb els dos joves enciclopedistes que ens acompanyaven, en David Parreño i l'Arnau Duran ─una altra prova vivent que el jovent que puja té objectius a la vida i és generós i altruista─: consultaven la bibliografia i escrivien com si no haguessin fet altra cosa a la vida.
Quant a la part del Museu, la directora, Anna Capella, es va posar completament a la nostra disposició durant les quatre hores que va durar la trobada. De primer, mostrant-nos el quadre de Santos Torroella que hi ha al Museu, La Terra, per a, ja instal·lats a la biblioteca, explicar-nos la vida de la pintora i fer-nos entendre la complexitat del seu món interior.
Jo m'estrenava com a viquipedista. La meva part en aquesta funció es reduïa a fer les correccions gramaticals i d'estil necessàries (per si aneu a veure l'article, tingueu en compte que la meva contribució encara no ha acabat). Però aquesta prova de foc em va impressionar. D'una banda, perquè a la Viquipèdia es treballa amb un rigor com ja no es veu en els nostres temps, amb equips de discussió en tots els àmbits (informació, correcció, fonts, llicències, etc.) i de l'altra, perquè qualsevol persona que tingui ganes de fer-hi aportacions pot fer-les i contribuir així a un coneixement més ampli, més democràtic.
L'altre fet que em va impressionar va ser la col·laboració d'una institució com el Museu de l'Empordà amb la societat civil amb vistes a un objectiu comú. Els museus, doncs, no com a custodis de relíquies, sinó com a organismes vius que formen part de la societat i hi interaccionen. És una idea interessant. Com la Viquipèdia.

Comentaris