SANT JORDI I EL PUNT DE LLIBRE

Dilluns 12 d'abril. Les Boges rebem una trucada de l'Alcaldia. L'alcalde vol citar el sector llibreter de la vila per una activitat conjunta amb motiu de Sant Jordi. Misteri. Determinem assistir-hi, perquè per primer cop en sis anys, se'ns demana col·laboració -oh, esbalaïment!- de cara a una iniciativa cultural.

Dijous 15 d'abril. Les 19.00 en punt. Bona hora per a reunir un col·lectiu que tanca a les 20.00. Primera sorpresa: ens han congregat no només als llibreters, sinó també a floristes i botiguers en general. Ja que hi som, ens hi quedem. Segona sorpresa: la iniciativa ja està decidida i més que cultural és crematística. Introducció de l'alcalde: la proposta s'emmarca en un projecte ja iniciat de millora dels barris. Perquè no únicament hem d'embellir i millorar la Rambla, el centre. (Perdoni el senyor batlle, en quin barri diu que cau la Plaça de Catalunya? Al Bon Pastor? A Sant Josep?) Perquè d'això es tracta, de remodelar la Plaça de Catalunya (2 milions d'euros, euro amunt o avall) i de col·locar-hi un grup escultòric sobre Sant Jordi (90000 euros, euro amunt o avall). I les Boges encara ens estem demanant què coi hi fem al saló de plens de l'Ajuntament. Ens diu el nostre més alt servidor que ja hi ha pressupost i subvencions per a fer el grup escultòric -obra de Mercè Riba, també present a l'acte. Ara bé, inspirant-se en el procés de la façana de la Rambla i el monument a Monturiol, que es va portar a terme per subscripció popular, el consistori ens demana als ciutadans que ens fem nostra aquesta escultura (que s'ha de convertir en símbol de la nostra ciutat, com la Cullera de Dalí) tot aportant-hi un granet de sorra en forma de col·laboració econòmica; el nom de qui hi col·labori quedarà enregistrat en un lloc o altre de l'escultura. Que bonic, i  que modern. Figueres ciutat de les idees. Se'ns esmenta una altra actuació escultòrica a realitzar ben aviat davant de l'escola Maria Àngels Anglada en honor de la poeta. Això sí que és barri: el del Rally Sud. Deu ser perquè no tinguem envegiques els d'allà a baix. Tercera sorpresa: la iniciativa per a la qual se'ns ha convidat és la primera actuació de recaptació de fons per al grup de Sant Jordi. A l'Ajuntament no se li acut res millor que posar en circulació un bonic punt de llibre amb el dibuix de la futura estàtua i un text, diguem-ne poema, que explica de què va tot plegat. Al preu de cinc euros per peça. La idea és que el distribuïm els comerciants de llibres i flors durant la diada del sant, especialment a les parades de la Rambla. És a dir, el dia de més feina de tot l'any, haurem de vigilar que, al bell mig del tsunami, el públic no ens arreplegui punts de llibre pensant-se que són de franc, com és habitual, i més tenint en compte que el mateix Ajuntament cada any en treu de gratuïts.

A les Boges ens sembla que el nostre batlle posa en mans de llibrers i rosaires una mica massa de responsabilitat. Si perdem el paquet d'una manera o altra, haurem perdut 500 euros, que aviat és dit. D'altra banda, si l'alcalde no es presta a donar-nos suport (en forma de presència física en actes que organitzem, per exemple) quan així li ho demanem, no veiem per quins set sous o per quins 90000 euros l'hem d'ajudar nosaltres, quan ja els impostos que paguem fan de subscripció popular. 

No ens posicionem contra l'escultura, que segons vam poder veure és d'un gran valor estètic i artístic. Tanmateix,  posades a manifestar-nos sobre el tema, apuntaríem algunes idees, com ara que aquests 2090000 euros d'obres faraòniques es podrien destinar a millorar els barris d'una manera efectiva (voreres, serveis, neteja, atenció a la gent gran) o encara millor, en temps difícils hauríem de solidaritzar-nos amb aquells que han perdut fins i tot el sostre (que n'hi ha molts i de molt desvalguts) i oferir-los un lloc d'estada mentre no trobin res més, que a Figueres, ciutat dels detalls, aquest detall encara no l'hem tingut.

Comentaris

Anònim ha dit…
feia dies que no escrivíeu res i se us trobava a faltar: aquest post demostra que l'espera ha valgut la pena. La vostra lucidesa és aclaparadora.