EL 8 DE MARÇ

El 8 de març de 1917, les dones russes van sortir al carrer a manifestar-se en protesta per la manca d'aliments. Com ja deu saber tothom, no era pas el primer cop que  dones obreres protagonitzaven actes en defensa dels seus drets. Els fets més coneguts van tenir lloc als Estats Units i són la vaga de treballadores del tèxtil  el 1857 i els incendis de les fàbriques Cotton i Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911, en què van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals. Durant els primers anys del segle XX, les dones també van exigir el dret al vot i van tenir lloc diverses commemoracions que, finalment, desembocaren en  la celebració del Dia de la Dona Treballadora, fixat en aquesta data, per les Nacions Unides,  el 1977.

Avui en dia sembla que aquesta reivindicació ja no és necessària. Fa molts anys que les dones votem,  que tenim accés a estudis i a professions tradicionalment masculins, que decidim el nostre futur; tenim i se'ns reconeix capacitat legal per a posseir, comprar i vendre propietats, constituir famílies, muntar negocis. Som presidentes de govern o ministres o alcaldesses. Tanmateix, pensar que som al Paradís és somiar, encara; al Primer Món, serà així mentre la correcció política exigeixi complir quotes (per què dimonis, en un govern, a la cúpula d'un partit, hi ha d'haver incompetents d'ambdós sexes al cinquanta per cent?), mentre la violència de gènere ompli els noticiaris, mentre hi hagi dones que es vegin obligades a una doble jornada laboral de la qual només una els sigui retribuïda, mentre hi hagi esclaves explotades pel crim organitzat, per esmentar només unes quantes de les xacres que encara arrosseguem, algunes, també és cert, més greus que altres. I ja no parlem del Tercer Món, on els drets humans són ben bé paper mullat, no només per a les dones.
A Figueres no sabem ben bé com es commemorarà aquesta diada perquè, entre altres raons, la web de cultura està paralitzada i no en diu res (bé, ni d'aquesta diada ni de cap altre tema). Ara bé, les Boges ens hem sumat a dues iniciatives commemoratives i reivindicatives i les detallarem a continuació.
La primera tindrà lloc aquest dissabte 6 de març a les 18.00. Antaviana Sala d'exposicions acull un acte organitzat per les Joventuts d'Esquerra Republicana que porta per títol SITUACIÓ LABORAL DE LES CATALANES. Les conferenciants seran Cristina Sánchez Miret, doctora en sociologia, especialista en temes de desigualtat social, gènere, discriminació i classes socials i col·laboradora del diari La Vanguardia, i també Sara Bailac, politòloga, poeta (té un poemari anomenat INVENTARI D'AFECTES PERDUTS, publicat per l'editorial Meteora) i secretària nacional de la dona de les JERC.
La segona és una reflexió sobre el món de la dona en forma d'exposició anomenada EMPORDONESES, a proposta de Maria Pilar Farrés i que s'inaugurarà dilluns dia 8 de març a les 19.00 al casal del Bon Pastor. S'hi recolliran obres de totes les disciplines de més de 80 empordaneses que es podran veure en diversos espais i comerços de la nostra ciutat.
Animem tothom, homes i dones, a visitar ambdós actes. Segur que hi aprendrem moltes coses.

Comentaris